Van Dongen houdt ’t klein

Door Merijn Henfling op Het Parool

Lenette van Dongen is de ster van de avond. In een sexy zwart pak komt ze een showtrap af Als een soort variétégrootheid zoekt ze het spotlight om het welkomstapplaus in ontvangst te nemen. Verbeten volgt ze het licht.

Vedette heet haar vierde show, en die gaat, anders dan de titel en het begin zouden vermoeden, niet over het grote gebaar en de revue. Van Dongen zoekt het juist dicht bij huis. Halverwege de voorstelling doet ze haar pumps uit en verruilt ze haar pak voor een lekkere spijkerbroek. In de kleine dingen vindt ze haar geluk.

Dat is misschien een cliché, maar bij Van Dongen is het wel een verdomd liefdevol uitge­werkt cliché.

Of ze nu vertelt over een spin­netje dat ze wilde redden van de verdrinkingsnood, over het ge­zin» Van Dongen dat de wereld moest redden of over de kiezel­steen die ze van haar geliefde kreeg, het zijn in hun simpelheid ontroerende verhalen. Met een diepere laag over dood, liefde, raad en bezinning.

Haar anekdotes en persoonlij­ke verhalen ontstijgen het parti­culiere. Een treffend voorbeeld is het klussen met haar vader. Van Dongen vindt het geweldig hem te assisteren. Eigenlijk vertellen ze elkaar op die manier dat ze van elkaar houden. Want ‘pap, ik hou van je’ zeggen is moeilijk.

Met het prachtige liefdeslied Schouder aan Schouder brengt ze dan toch een ode aan haar vader. Muzikaal zit de show geramd, daarvoor kunnen we Van Don­gen wel om een boodschap stu­ren. Een paar sterke eigen num­mers, en mooie bewerkingen - inclusief de verrassende keuze voor Spinvis’ dromerige Voor ik vergeet.

Vedette is ook schaamteloos nostalgisch. Vroeger bestond er geen televisie, geurden de rozen nog en kocht oma waxinelichtjes in een doos van zes (nu in een zak van vijfhonderd). Gelukkig blijft Van Dongen niet in nostal­gie hangen. Dat ze zich maar al te bewust is van haar mutsige kant - daarover vertelde ze al in haar vorige show - laat ze in terzijdes merken.

Om haar verhalen kracht bij te zetten, geeft ze dingen menselij­ke eigenschappen. Een basili- cumplantje en een pot Duo Pe- notti krijgen zo een eigen karak­ter. Dat is leuk, ware het niet dat in deze reeks nog vele voorbeel­den volgen. Zo wordt het een maniertje in een verder gelikte show.