Van Dongen draait geweldig hoogseizoen

Door Wim Vervoort op Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Vindt u het ook zo vreselijk die blijdwang tegen­woordig? Het idee dat het leven één rechte streep van geluk moet zijn?

Tegen het toepasselijke decor van een bergpartij annex klim­wand maakt Lenette van Don­gen ruim twee uur lang duide­lijk dat een echt mens het geluk­kigst is als hij te maken krijgt met bergen en dalen in zijn bestaan. Maar dat is ‘geluk voor gevorderden’ en dat zet zij steeds opnieuw af tegen 'geluk voor beginners', de parade van feestgangers die zij dagelijks verbaasd aan zich voorbij ziet trekken.

In ‘Hoogseizoen’ bewijst Van Dongen dat zij als cabaretière op de top van de berg zit. Met als rode draad haar eigen versie van Toon Hermans' ‘Dit is een land om lief te hebben’ neemt ze haar publiek mee in haar scher­pe kijk op de samenleving van nu.

Als ze eenmaal op stoom gekomen is, is er geen houden meer aan. Lachgolven overspoe­len in een constante stroom de zaal. Wie durft het nog te heb­ben over een berghut, een week­endje Barcelona of een spirituele beleving, nadat die door de wringer van Van Dongen zijn gehaald?

We twitteren en facebooken ons suf, maar waar is het wij- gevoel gebleven? We worden zo betutteld dat we nergens meer over hoeven na te denken. Het is allemaal zo herkenbaar, wat Van Dongen constateert. En juist omdat zij zo dicht bij zichzelf blijft, eet het publiek uit haar hand.

In een prachtig verstild slot op de bergwand fluistert een oude vrouw Van Dongen nog eens in waar het in het leven werkelijk om draait. Het is de bekroning van een uitzonderlijk mooi ‘Hoogseizoen’.