Lenette van Dongen sterk in ’Hoogseizoen’ LESSEN IN GELUK ****

Door Annet de Jong op De Telegraaf

Cabaretière Lenette van Dongen heeft een heuse klimwand op het toneel. Dat is nog eens een entree, soepel abseilend naar beneden zwieren op stevige rockmuziek. Ze is goedgeluimd, maar stelt in haar nieuwe voorstelling Hoogseizoen de collectie­ve dwang tot blijheid en geluk ter discussie.

Iedereen die het leven een beetje doorheeft, weet dat ge­luk geen constante is, maar dat het leven pieken en dalen kent. Leuk, die rode draad van het bergbeklimmen. Van Don­gen heeft de invloed van de so­ciale media op ons gedrag goed geobserveerd: waarom laten we de hele tijd op Facebook en Twitter zien hoe leuk we het hebben? Als je het niet meer leuk hebt, doe je kennelijk niet meer mee. De cabaretière is meer geïnteresseerd in ge­luk voor gevorderden en prikt dwars door de fa?ade van blij­heid heen.

Uiteraard wil de 52-jarige Van Dongen er nog wel graag bij horen, en dus doet ze haar best om net als haar vriendin­nen hippe stedentrips te ma­ken. Alleen komt zij nooit in de fancy hotels terecht die an­deren met één druk op de knop via internet schijnen te vinden. Het internet is duide­lijk niet Van Dongens beste vriend. De grappen die zij maakt over mensen die het ’ge­woon’ vinden dat het geluk hen via allerlei verschillende websites komt aanwaaien, zijn zeer herkenbaar.

De cabaretière speelt met haar achtste programma moei­teloos de zaal plat. Haar zelf­spot werkt aanstekelijk en ze maakt op z’n Youp van ’t Heks gehakt van P.O. Hooft-vrou- wen, Bever-Zwerfsport-types, elektrische tandenborstels en moderne wasmachines. Haar zoektocht naar geluk eindigt met een spectaculaire wande­ling in een kloof, eentje die ze goed geoutilleerd gaat maken.

Voor deze scène moeten we Lenette van Dongen bedan­ken: het tijdperk van de afrits- broek krijgt hiermee eindelijk de verdiende genadeslag.

Hoogseizoen is een pakken­de voorstelling. Luchtig, maar met een serieuze boodschap: wees niet te druk met geluk­kig zijn, maar ga eens gewoon 'zijn'. En misschien, heel mis­schien, ervaart u na deze voor­stelling wel wat geluk voor specialisten is.