Het nuchtere geluk van Lenette van Dongen

Door Marion Croenewoud op Stentor Zwolse Courant
Voor Lenette van Dongen is er niets erger dan ge­lukzalige mensen. Haar grootste ergernis betreft types die via Twitter en Hyves la­ten weten hoe goed ze het voor el­kaar hebben. Of vrouwen met veel te hoge stem, die bijna hysterisch verklaren hoe fantastisch het gaat. ‘Als je ongelukkig bent, wis je je ac­count en je keert pas temg als je weer blij bent.’

Zelfheeft ze haar leven niet echt op orde en haar vakanties lopen steevast uit op mislukkingen. Maar in Meppel houdt de 52-jarige Van Dongen haar zaken perfect in de hand.

Zij oogt leeftijdsloos, in strakke spijkerbroek, met én zonder peper­dure knielaarzen. Als zangeres blijft Van Dongen overtuigen en als theatermaker neemt ze steeds meer risico’s. ‘Wie heeft er nou echt een rotdag’, vraagt ze op de man af

Soepel improviseert ze en plaatst haar publiek waar zij het hebben wil. ‘Zit je nu al te gapen, ik moet nog een uur’, moppert ze tegen een man op de eerste rij.

De expressieve Van Dongen moet het niet hebben van fijnzinnige, scherpe teksten maar zij heeft de fysieke en absurde overdrijving als stijlmiddel gevonden. Fantastisch slaat ze door in herhalingen, stem­metjes en stopwoordjes. Een kort carnavalesk meezingriedeltje keert temg in ieder betoog. Want de energieke comédienne houdt van mensen maar de grootste gmwel is het goedgemutste kuddedier.

In Hoogseizoen verkiest zij een eenzame bergwandeling naar de top terwijl anderen met de auto of hoe ontluisterend, met de lift gaan.

Na uren zwoegen komt Van Don­gen boven, waar een zingend ge­zin met koelbox voor haar voeten loopt. Wie is er beter af? Van Don­gen natuurlijk. En wij mogen met haar mee in de succesvolle zoek­tocht naar geluk. Nog altijd flirt ze graag met het spirituele. De komi­sche kracht van Van Dongen ligt echter in haar nietsontziende nuchterheid.