Erik of het klein insectenboek

Erik is een jongen van tien jaar die liever fantaseert over zijn geheime liefde Rosalie dan zich voorbereidt op een spreekbeurt voor school. Eriks opa wil hem wel helpen met de spreekbeurt en stelt voor om insecten als onderwerp te nemen. Erik vindt het maar saai en valt tijdens het lezen in slaap. In zijn droom komt hij terecht in de wonderbaarlijke insectenwereld, waarin hij spannende avonturen beleeft. Erik leert veel over insecten, maar nog meer over zijn eigen leven.

'Erik of het klein insectenboek' is de verfilming van het populaire boek van Godfried Bomans, waarvan meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht en dat inmiddels aan zijn 51e druk toe is. In 1979 werd er reeds een televisieserie van gemaakt. De regie van de bioscoopfilm is in handen van de debuterende regisseur Gidi van Liempd. 'Erik of het klein insectenboek' kent een cast vol met bekende Nederlandse acteurs, onder wie Johnny de Mol ('Goede Tijden Slechte Tijden'), Georgina Verbaan ('Costa!'), Lenette van Dongen en Serge-Henri Valcke. Ook het cabaretduo Plien & Bianca en stand-up comedian Jörgen Raymann maken hun opwachting. De kleine Erik wordt gespeeld door Jasper Oldenhof.

Horton hears a Who

Het fantasierijke olifantje Horton (Michiel Huisman) woont in de bijzondere jungle van Nool. Op een dag hoort hij met zijn gigantische oren een noodkreet komen vanaf een klein stofdeeltje dat door de lucht vliegt. Horton weet het pluisje op te vangen en ontdekt dat hierin een hele wereld verborgen zit: de bewoners van Who-stad, onder leiding van een goedaardige burgemeester (Filemon Wesselink) met 97 kinderen. De vrienden van Horton denken dat hij gek geworden is, en ook de burgemeester stuit op nogal wat weerstand als hij verkondigt dat hun stad gevaar loopt. Horton is echter vastberaden het stofdeeltje te beschermen tegen de boze buitenwereld, wat een ander er ook van mag denken.

Knoop in je zakdoek

Lenette voerde voor het programma Knoop in je Zakdoek gesprekken met verstandelijk gehandicapten. Mensen met een verstandelijke beperking worden 'anders' genoemd of 'niet normaal'. Drie gasten praten vandaag openhartig met presentatrice Lenette van Dongen over hoe het is om 'anders' te zijn. "Ik moet eerst nadenken voordat ik wat doe en dat is, voor iemand die 'gezond' is, soms moeilijk te begrijpen."

Link voor terugkijken

Maestro

In dit televisieprogramma strijden acht BN’ers, met een passie voor klassieke muziek, om de titel ‘Maestro’. Ze gaan de uitdaging aan om zich in acht weken te ontwikkelen tot dirigent van het symfonieorkest Holland Symfonia. Presentator van het programma is Frits Sissing. 

De BN'ers zijn Brecht van Hulten, Catherine Keyl, Joep Sertons, Kleine Viezerik, Lenette van Dongen, Michiel Romeyn, Tanja Jess en Wolter Kroes. Zij worden beoordeeld door een toegewijde jury. Deze bestaat uit Otto Tausk (dirigent Holland Symfonia), Isabelle van Keulen (violiste) en Dominic Seldis (contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest). In de eerste aflevering worden de BN’ers gelijk in het diepe gegooid, ze krijgen een partituur en een baton en mogen meteen aan de slag als dirigent voor het orkest. Na deze vuurdoop worden zij alle afleveringen begeleid door professionele coaches. 

Naast de uitzending op televisie zendt AVRO ook de webserie 'Dirigeren doe je zo' uit. In vijf afleveringen leert de kijker de basistechnieken van dirigeren. De serie wordt gepresenteerd door Roland Kieft (dirigent/presentator Radio 4). 

Uitzending 
Maestro, van 8 november tot en met 27 december 2012 iedere donderdagavond om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 1.